Skip to content

Frågorna vi borde ställa oss kring ”muslimdebatten”

27 oktober 2009
3447786819

Visst ser han lite pressad ut?

Det är svårt att låta bli att skriva någonting om debatten kring Sverigedemokraterna vs. muslimer, det är som ett smörgåsbord av skeva saker att skriva om.

Kanske borde vi skala ned debatten till ett antal frågor vi bör ställa oss, istället för att fokusera på saker runtikring?
Jag gör ett försök:

  • Jimmy Åkessons artikel är både dåligt underbyggd, överdriven och gränsfall till hets mot folkgrupp (JK friade den från alla stämningar). Självklart kan man också fråga sig om inte faktumet att artikeln är publicerad i en tidning normaliserar hans anklagelser om muslimer, dvs. gör det mer okej, men kan vi inte komma överens om att SD inte är ett monster som bör tystas ner, utan en produkt av ett samhälle där ingen vågar ta debatten?
  • Det är uppenbart att SD inte har några konkreta förslag på lösningar till integrationsproblemet, men samma sak gäller tyvärr också alla övriga partier. Skillnaden är att SD, ett parti med rötter, faktiskt försöker ta debatten även om de gör det med hjälp av grova generaliseringar, förstorande av enstaka argument (läs: EN skolas ängsliga rektor beslutar av någon konstig anledning att de ska sluta servera fläskkött för muslimers skull och plötsligt är alla skolor påväg åt det hållet enligt Åkesson). Man kan inte göra annat än gapa när man ser all den rädsla och det hat SD föder, men är det inte bättre att täppa igen truten på dem med hjälp av lösningar istället för att mumla om att alla minsann är lika mycket värda och att muslimer minsann inte alls är överrepresenterade i brottsstatistiken?
  • Hur många muslimer har hörts i debatten? Jag kanske har missat något, men det känns som om vi talar över deras huvuden. Då kanske vi kommer fram till en av de mest grundläggande frågorna inom integrationspolitik: bör tvångsboende, dvs. att man tvingar invandrare att bo i områden där det bor både svenskar och så kallade nysvenskar, övervägas för integrationens skull? Jag har inte den blekaste hur många invandrare som kan tillräckligt bra svenska för att göra sig hörda, men kan inte det vara ett av problemen i denna debatt? Oavsett vad är diskussionen kring tvångsboende något som måste diskuteras mycket mer.

Finns så mycket mer att skriva om det här, men jag slutar här. Det känns bara som att större delen av debatten kretsar kring själva debatten i sig – det blir till någon konstig metadebatt – istället för att den kretsar kring vad vi kan göra.

Ni ser ju själva, det enda Maud Olofsson kommer fram till är att Jimmie Åkesson är otrygg i sin kultur. Där har du Sveriges vice statsminister!

Avslutar med ett roligt citat från Jimmie Åkesson, där han på frågan ”Hur kan du säga att fundamentalismen ökar, eller att Malmö kommer att få en muslimsk majoritet, när inte ens experterna kan det?” svarar

”Det är klart att man inte kan påstå att vi får en ökning, det är klart att det är svårt att göra befolkningsberäkningar, men om utvecklingen ser ut som den gör i dag är jag fullt övertygad om att det kan bli så. Det skulle kunna bli en majoritet isbjörnar också, rent hypotetiskt. Det kan man inte veta.”

Länkar
SD-ledarens 10 fel (Aftonbladet)
Motvallsbloggen: Verkligheten bakom Åkessons propaganda
Svenska muslimer om Jimmie Åkessons debattartikel: ”Totalt fel” (Aftonbladet)

Facebookgrupp: Stoppa massinvandringen av isbjörnar!

JK: SD:s debattartikel ej brottslig (SVD)

Ni hittar nog mer bara ni letar skulle jag tro.

Fridens liljor,

/K

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: