Skip to content

Pusslet

02 november 2009

Jag tror inte på att finna sig själv. Det har blivit klyschornas klyscha idag, där man förväntas resa bort någonstans – helst till ett ställe utan tekniska prylar till hands – finna sig själv och… ja, sen då? Är man klar då?

Om jag var tvungen att beskriva vårt sökande efter oss själva, jaget och den där förbannade meningen skulle jag beskriva det som ett pussel. Du hittar hela tiden nya bitar du försöker passa in; vissa gör det, andra inte. Du behåller väldigt få bitar, om ens några, ända från ögonblicket du finner dem tills dess att pusslet börjar samla damm i ett hörn någonstans, utan de flesta flyttas runt och byts ut.

Vissa människor bryr sig inte särskilt mycket om sitt pussel, utan slänger mest ihop bitarna på måfå och hoppas att de ska passa, medan andra inte ens har förstått att bitarna tillsammans ska bilda ett pussel. Sedan har vi de som tålamodigt, varsamt prövar bitarna på olika ställen utan något tecken på brådska.

Pusslet finns där under hela ditt liv: du är pusslet. Gemensamt för alla oss som i morse gnuggade bort morgonjoxet ur ögonen och steg upp för ännu en dag, och för den delen alla som tidigare gjort det och alla som ska komma att göra det, är att ingen kommer lägga det färdigt. Även minuterna innan du inser att du ligger för din dödsbädd kommer du att ha planer för morgondagen och drömmar om framtiden. Det är dock inte meningen att man ska bli färdig med det, skulle man någonsin bli det finns det ingenting kvar att leva för – inga bitar kvar att försöka passa in.

I en tid där vi redan är besatta av siffror – vikt, ålder, pengar, kalorier, klockan – finns det ingen mening med att utöka listan med ett sökande efter 100 % lycka.

Varför inte bara nöja sig med att vara lycklig?

Puzzle_by_Devilicious_G

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 12 november 2009 18:25

    Fann du inte dig själv ute bland böljorna blå? 😉

  2. 01 december 2010 6:11

    (Jag har helt missat det här inlägget.)

    Det är klart att man ska finna sig själv, hur många vet egentligen vilka de egentligen är och vilken potential de har? Det man ska finna är kanske inte ”jaget” utan snarare balansen mellan personlighetens olika sidor.

    Bra skrivet vilket fall som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: