Skip to content

Kameraövervakning är ingen lösning

15 november 2009

sc00052198
Har äntligen fått ett bevis på att man kan få sin insändare publicerad i DN, såg denna när jag slog upp tidningen i morse. Underbart!

Ni som inte har örnsyn, slå upp dagens DN eller läs den nedan (det inom parantes tog DN bort):

Per Amundsson menar i sin insändare att kameraövervakning i skolorna leder till att ”elever som slåss får lära sig en nyttig läxa”. Tyvärr tas det för givet att kameraövervakning automatiskt löser och förhindrar brott. I många fall invaggar den oss dock bara i en falsk säkerhet. Brotten förflyttas istället till ännu oövervakade platser och då lagen kräver skyltning så är det inte särskilt svårt att hålla sig undan.

(Med detta sagt, är inte då kameraövervakning i många fall ett klart omotiverat intrång i människors privatliv?) Särskilt när det handlar om unga skolelever som vi knappast vill ska tvingas vänja sig vid att bli övervakade, då är utvecklingen på väg åt helt fel håll. Skribenten frågar sig varför kameraövervakning i skolorna ifrågasätts men inte i butikerna. Svaret är enkelt: när gränsen förflyttas en aning vänjer sig folk efter ett tag vid det nya och ser det som normalt. För att inte samma sak ska ske med kameraövervakning i skolorna krävs att vi inte slentrianmässigt tar för givet att övervakning löser allt. (Många små steg mot ett kontrollsamhälle gör tyvärr att ingen ser helhetsbilden.)

Fridens liljor,

/K

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: