Skip to content

Aint nobody free unless we’re all free

28 december 2009

Om en människa är fullt frisk och vältränad men plötsligt en dag går och bryter benet är det uppenbart att allt inte kommer att fungera som det ska framöver. Inga tandblekningar, frisörbesök eller solresor kommer hjälpa – blir inte benet fixat kommer han halta. Slår jag in öppna dörrar?

Men om vi pratar om samhället då? Är det vettigt att lägga pengar och tid på att forska fram botemedel för håravfall eller konstruera luxuösa stadsjeepar när miljontals fattiga människor skulle ha bra mycket bättre användning av pengarna?

Om något i samhällskroppen inte är friskt kommer kroppen hosta, halta eller förblöda. Små infektioner tenderar att ofta sprida sig och i slutändan leda till värre saker om inget görs. Därför är självklart den rätta saken att göra att lägga alla resurser på ett botemedel.

Ändå håller vi på på det här sättet. Hur kan det komma sig?

Sett två av fyra delar i en dokumentärserie om Indien på SVT som är väldigt intressant. Indien är tillsammans med Kina den snabbast växande ekonomin i världen, det finns kompetens inom alla möjliga områden många länder i västvärlden bara kan drömma om och framtiden ser ljus ut. Eller?

Trots landets otroliga tillväxt lever uppskattningsvis två tredjedelar av landets befolkning på mindre än 2 dollar om dagen.

Dessutom menar FN att 2,1 miljoner indiska barn under fem år dör av undernäring och sjukdomar som hade kunnat botas varje år. Haja, nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning. Puts väck bara!

Ändå lever folk som dom gör. Ändå lever vi som vi gör.

Indien – ett land i förändring (del 2)

När man ser kontrasterna mellan den stenrika affärsmannen som gottar sig i sitt jetflygplan och de urfattiga bönderna som tvingas ransonera 1-2 portioner ris (enligt våra mått mätt) för att det ska räcka till fem personer i tre dagar kan man inte göra annat än att häpna, även om man vet om att världen är galen.

Man försöker distansera sig från det, men tvingas till slut inse att man är en del av denna exploatering vare sig man vill det eller ej.

Vad jag än gör tänker jag inte bli en stenrik idiot som vägrar göra något åt orättvisor trots att de finns mitt framför näsan på mig.

Frid,

K

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: