Skip to content

Vad förmedlar egentligen smalt?

29 december 2009

Smalt är snyggt, så har det ju varit ett tag nu. Men varför?
Vad är det en smal människa förmedlar som gör att det upphöjs till skyarna?

Förr i tiden, när största problemet var att ordna mat till sig själv och familjen, bör i alla fall det generella idealet ha varit lite love handles, något som bara visade att man faktiskt hade råd att äta ordentligt. Det manliga idealet har väl i och för sig alltid varit muskler, något som visar att man faktiskt kan klubba en mammut åt sin fru och sina barn.

Nu, när vi i västvärlden har det ganska bra ställt, har oron över föda förskjutits till oro för saker som ligger högre upp i behovstrappan. Det manliga idealet lever kvar, det är muskler som gäller i och med de fastcementerade könsroller som trots allt visar sig på många sätt i vårt samhälle.

Kvinnorna då? Varför ska de vara smala? Det finns ju inget urtypiskt kvinnligt i att vara smal, snarare är det de runda formerna man ser framför sig om man tänker sig en gammaldags kvinna.

Är det kvinnokampen det handlar om, att en smal kropp förmedlar kontroll och därmed att man inte tänker underkasta sig männen?

Jag vet inte. Allt jag vet är att det är så undermedvetet att man knappt själv funderar på varför smalt=snyggt. Ställ frågan till dig själv.

Frid,

K

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. 23 oktober 2010 19:27

  Smalt har varit snyggt ganska länge. Känner mig ganska säker på att idealet på 1600-talet var detsamma som idag, de första dokumenterade fallen av ätstörningar kommer från den tiden.
  Som tjej kan jag berätta att vi inte alltid tycker att smalt är snyggt, det är bara det att man får mer uppmärksamhet när man väger 55 än när man väger 65. Kanske är det media som påverkar hur män uppfattar kvinnor (och såklart även hur kvinnor uppfattar sina egna kroppar), kanske är det ett snevridet ideal konstruerat av marknadsdrivna krafter som förstår att om man skapar ett ouppnåeligt ideal kommer människor må sämre och därför konsumera mera?
  Jag tycker att vissa är mycket snyggare när de är lite runda än när de är pinnsmala, bästa exemplen är nog Lindsay Lohan och Christina Ricci.

  Hoppas det blev sammanhängande det här, surfar från mobilen och då är det inte det lättaste att hålla en röd tråd.

 2. 23 oktober 2010 19:30

  Smalt signalerar självkontroll. Självkontroll signalerar att man mår bra, har ett bra liv, hög status.
  Kanske borde man sträva efter att skapa ett ”lagom” ideal, men då skulle fler kvinnor trivas med sig själva och inte hetsas att köpa ansiktskrämer för 700 kr burken och en massa annat trams.

 3. Marielle permalink
  06 april 2011 21:32

  Herrn. Låt oss diskutera detta ämne, likt två apor i solen under guds tak. Amen.

  Adda min MSN Sattyg13@hotmail.com & jag ska vidga dina vyer likt en vårblomma som släpper sig till tonerna av realismens tempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: