Skip to content

Insikter på ett tåg någonstans

09 juli 2010

Deras blickar följer mig vad jag än gör. Jag kränger av mig mina tolv kilo från ryggen och slår mig ner bredvid en mustaschprydd, medelålders man vars mage väller ut likt en svällande deg över hans skärp.

Namaste, klämmer jag fram medan ett osäkert leende pryder mitt svettiga ansikte. Sa jag rätt?

Tre oinspirerade hälsningar tillbaka.

Tåget börjar rulla. Utanfor fönstret skiner 38 graders sol på passerande åkrar där bönder stretar på med sargade händer, på otaliga bosättningar byggda av allt från betong till presenningar och kvistar där husmödrar sitter på huk och gnuggar frenetiskt med sina borstar mot ännu ett klädesplagg, på barn iklädda smutsiga trasor som med nyfikna blickar betraktar tågets förbifart.

Innanför fönstret snurrar fläkten på högsta hastighet. Den går inte att stänga av, vilket leder till att jag paradoxalt nog sitter med en filt över benen i ett tåg som rullar någonstans i Asien under den varmaste perioden av året.

Alla dessa människor som svischar förbi, varav några flyktigt hinner möta min blick. Jag kommer med största sannolikhet aldrig se någon av dem igen, och gör jag mot all förmodan det kommer jag inte vara medveten om det. Att alla tankar, drömmar och idéer som passerar genom deras huvuden aldrig kommer nå mina trumhinnor är ett faktum som till en början tynger mig, men som sedan leder mig fram till en djupare insikt. Tänk att livet och alla människor i det är en outtömlig källa av utbyte i form av vishet, förståelse och kärlek som varje dag kan förändra mig. Tvinga mig att ompröva allt jag fått för mig är hugget i sten. Jag behöver aldrig oroa mig för att den ska ta slut.

Utanför sliter fortfarande bönderna, husmödrarna är inte på långa vägar klara med tvätten och barnen ser fortfarande med stora ögon på det förbipasserande tåget, men när jag tittar upp ur skrivboken ler jag mot kvinnan mittemot, frälst av kärlek till livet. Jag tycker mig se hur hennes blick vaknar till liv och mungiporna rör sig en aning.

K

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: