Skip to content

det var ju inte mitt fel.

06 november 2010

Dom planerade aldrig att det skulle bli så här. Brevet dom tog emot den elfte januari blev en smärtsam påminnelse om att det mesta i livet inte blir som man tänkt. Pengarna var slut, kunskapen obefintlig. Vad fanns att göra?

I flera år hade de väntat på det här ögonblicket . De hade föreställt sig honom – hans lilla näsa, små spretande fingrar och den rena, oskyldiga doften i nacken – och med förväntan i tanken pratat om hur nervösa dom skulle vara.  Och nervösa var dom ju. Men av fel anledning.

Pojken dom skulle få hade ögon, näsa och mun. Han hade ben, armar och ett hjärta som bultade i bröstet. Blonda små fjun på det sköra, lilla huvudet och en stämma som kunde få även den mest trögväckta att tvinga sig upp ur sängen mitt i natten.

Det var inte det.
De hade bara räknat med att med en begynnande tår i ögonvrån kunna avslöja för sina närmaste att även deras lilla knodd minsann tagit sina första, trevande steg.
De hade bara räknat med att slippa rulla honom framför sig hela livet.
De hade bara räknat med att inte behöva ha koll på honom tjugofyra timmar om dygnet.

Men det var inte vad ödet ville. En förväxling hade skett och beslutet gick inte att återkalla. Bara att bita i det sura äpplet och svälja.

Visst blev det tufft. Alla sena kvällar med övertid som diskare. Svälja den där stoltheten, att dom två en gång i tiden var det där paret som sa fuck den värld som tvingar oss att ta skitjobb. Alla tycka-synd-om-men-samtidigt-pusta-ut-för-att-jag-inte-är-dom-blickar. Alla vänner som vände dem ryggen trots att de förklarade att de inte kunde hjälpa att all deras vakna tid gick åt till att försöka få ihop det, för barnets skull, och all sömn för att drömma oroliga drömmar om framtiden.

Tänk att det är så lite vi kan styra över i våra egna liv. Ändå skriker rubrikerna på alla må bra-tidningar sina fraser rakt in i trumhinnorna på oss när vi står i kön till Konsumkassan: att vi minsann har oss själva att skylla. Men om det inte var mitt fel?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: